Sunday, August 21, 2011

re-Share



Assalamualaikum n selamat2 slalu..


hehe..aku nak share something yang aku amik bujur2 dari FB..sile la share mase anda slame beberape saat ntuk bace if interested...



A - ‎"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"


B - "Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"


A - "Baitullah tu apa?" ...


B - "Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"


A - "Allah ada dalam tu?"


B - "Tak....."


A - "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"


B - "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."


A - "Kamu sembah apa?"


B - "Saya sembah Allah swt"


A - "Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"


B - "Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."


A - "Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."


B - "Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"


A - "Pernah...... selalu.."


B - "Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"


A - "Tengok perlawanan bola la.."


B - "Di mana?"


A - "Dalam tv la.."


B - "Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."


A - "Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."


B - "Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."


A - "So..?"


B - "Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"


A - "Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."


B - "Peliknya.."


A - "Sebab apa pulak pelik?"


B - "Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg
ada hanya wayar je berselirat.."


A - "Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan
bola dalamnya.."

B - "Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

A - "Ya.. tak pelik.."

B - "Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam
Kaabah tak ada Allah.."


CHOWW


9 comments:

Tukang Karut said...

yup. aku ada terbaca dulu... ada je pertanyaan bukan islam nak meragui keimanan seseorang...

mr.dinie said...

sstengah tu saje nak tngok kite pandai jwab ke x..

cik pha said...

ni y buat aku suka baca ni.hebat betul setiap jawapan y diberi

Bitter said...

wahh..hebat! pandai menjawab..konfim terduduk org tanya tuh.. :)

mr.dinie said...

siape la makhluk tuhan yg menjawab tu..

amirulspurs said...

waaaa. hebat2. nice kick dari kamu dinie. hehe. tp kan depa ni mmg saja nak ragukan iman kita. msk islam tk mau. kritik pndai

Run Away said...

kalau sy tak terjawap...;d

mr.dinie said...

@amirulspurs
haa..lpas ni aku kick ko plak..ko tnggu..

Ezad Skytech said...

hee..pernah terbaca pasal ni dulu..nak testing la tu..