Wednesday, May 30, 2012

Kisah Ustaz Azhar IdrusAssalamualaikum n selamat petangdi petang yang indah ini mahulah aku share something dengan readers sekalian
sekali tengok tajuk da tau kan pasal pe
so
sebagai salah seorang peminat Ustaz Azhar Idrus
aku nak share kisah dia yang 
aku terjumpa dekat fb baru sat ni
rasanya da lame cite ni tapi baru aku baru tau
hahahah
 enjoy it

Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor.

Ustaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh. Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di Patani. Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.
 
sumber asal : https://www.facebook.com/Ustazazharidrus
 
::WASSALAM::
 
 

4 comments:

Azmira Yusof said...

Sy suke denggn ustaz idrus ,

bnyk bende bru bleh pelajari

Syed Salleh said...

Nice.. :)


(http://syedsalleh.blogspot.com/)

Tukang Karut said...

oooo... baru tau ni/...

eLL said...

ulama generasi muda.