Monday, April 23, 2012

teknologi yang memisahkan

Assalamualaikum and selamat petang
perasan atau tidak yang kehidupan kita ni makin lama semakin terasing dengan orang sekeliling
 semakin kurang kita berinteraksi dengan family n rakan2
aku baru jumpa satu video 
yang terbaik
and yang agak sesuai dengan keadaan sekarang
sila la tengok dulu
video


haaa
pe komen korang lepas tengok ni
adakah video ni cite pasal realiti keadaan sekarang or die punye assumption je
aku sangat setuju ngan video ni
cubelah kite tengok sekeliling
terutamanya di kawasan bandar
bole dikatakan ramai orang yang memiliki fon yang ad internet
ditambah pulak ngan gajet2 macam ipad yang bolehkn orang online kat mana2 diorang suka
pada konsep asal internet dicipta untuk menghubungkan yang jauh dan yang dekat
tapi apa yang terjadi sekarang
ialah

Yang jauh dieratkan,yang dekat direnggangkan

 orang sekarang(bukan semua) lagi utamakan fon,ipad dan gajet laen untuk berhubung
dan dalam tidak perasan  mereka mungkin mengabaikan tanggungjawab 
kepada orang2 yang dekat dengan mereka


aku bukan nak cakap yang teknologi ni salah
cuma
ingat satu benda je
kita cipta teknologi ni 
so sepatutnya kita yang mengawalnya
bukannya akhir nanti kita yang dikawal oleh teknologi tu sendiri


::WASSALAM::


2 comments:

O'gosh Iskandar said...

bila akak baca ni rasa sayu plak..sebab macam tu la yang hampir2 jadi kat rumah sekarang...x payah tgk tpt lain...tgk kat rumah sendiri je cukup...hubby ngan anak sulung sibuk tgk ipad ngan laptop...baby ngan akak je terkial2...maybe boleh online..tapi kene ada hadnya....less time online to have more family bonding time..kan..kan...dahla...sedih lak...isk..isk..*emo

mr.dinie said...

@O'gosh Iskandar hmm..2 la..kdang2 kite x prsn benda ni jadi kat kita..