Saturday, January 28, 2012

susu rendah lemak menghalang kesuburan???



Assalamualaikum n selamat petang


petang ni aku tetibe nak tulis pasal tips kesihatan la pulak
jangan tanye nape
maybe sbab aku da terlebih `sihat` kot sekarang
hehe..paham2 la yek maksud aku tu ape


entri ni untuk tatapan umum terutamanya kaum wanita
lately ramai yang lebih memilih Low Fat Milk drpada Full Cream Milk
 




nape jadi camni?
rata2 akan bagi alasan nak jaga badan n elakkan amik lemak yang terlebih dalam susu
tapi tak ramai yang tau kesan buruk susu rndah lemak ni
cube tengok laporan kat bawah ni



PARIS 28 Feb. - Wanita yang gemar susu penuh lemak dan ais krim mempunyai peluang tinggi untuk hamil berbanding mereka yang memilih susu rendah lemak kerana ia menghalang kesuburan.
Menurut para penyelidik dari Sekolah Kesihatan Awam, Universiti Harvard, keputusan itu mungkin ‘mencabar’ garis panduan pemakanan yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat (AS).

Kajian oleh universiti itu dijalankan ke atas 18,555 wanita berusia antara 24 hinggga 40 tahun di AS yang hamil atau mencuba untuk hamil antara tahun 1991 hingga 1999.
"Tiga atau lebih hidangan susu rendah lemak atau yang sepadan dengannya setiap hari untuk orang dewasa menyebabkan mereka berhadapan risiko menjadi kurang subur sebanyak 85 peratus”.

"Hidangan susu seperti itu akan mengurangkan pengeluaran telur oleh ovari," kata ketua penyelidik, Jorge Chavarro.

Katanya, pengambilan sekurang-kurangnya satu hidangan produk tenusu penuh lemak, mengurangkan risiko tidak subur berbanding wanita yang mengambil sedikit atau tidak mengambil langsung produk tenusu penuh lemak.

Jelas Chavarro, kehadiran bahan larut lemak dalam hasil tenusu dapat meningkatkan fungsi ovari untuk menghasilkan telur.

-afp.com


haa
so camne sekarang?
still minum
bole je minum tapi pandai2 la manage pemakanan harian supaya tak memudaratkan diri
yang kaumm adam takyah nak risau sebab susu ni takde kesan kot kat kesuburan korang
hahahaha


::WASSALAM::




1 comment:

Fay said...

tak minat susu low fat sebab rasa tawar.. hehe ^^