Thursday, May 31, 2012

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Berkuat-Kuasa Mulai Esok – 1 Jun 2012




Assalamualaikum dan selamat petang



aku baru jumpa something yang aku rasa perlu dishare terutamanya utk yang kaki on9 macam aku ni
1st of all
entri kredit to : amanz.my


Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Berkuat-Kuasa Mulai Esok 

– 1 Jun 2012

 

Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.


Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.


Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.


Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:
  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.
Dalam arena digital dan elektronik ini, semestinya ia boleh dikatakan perkara ini salah satu perkara yang sukar untuk direalisasikan. Apatah lagi memandangkan pada halaman Facebook dan Twitter sesiapa sahaja boleh menggunakan nama dan gambar orang lain, dan berlakon seperti mereka.


so,konklusinya semua pengguna internet perlulah berwaspada n pandai2 la jaga diri tu bila berada kat alam maya ni





sumber asal : the star, the sun



::WASSALAM::



 

Wednesday, May 30, 2012

Kisah Ustaz Azhar Idrus



Assalamualaikum n selamat petang



di petang yang indah ini mahulah aku share something dengan readers sekalian
sekali tengok tajuk da tau kan pasal pe
so
sebagai salah seorang peminat Ustaz Azhar Idrus
aku nak share kisah dia yang 
aku terjumpa dekat fb baru sat ni
rasanya da lame cite ni tapi baru aku baru tau
hahahah
 enjoy it

Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor.

Ustaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh. Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di Patani. Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.
 
sumber asal : https://www.facebook.com/Ustazazharidrus
 
::WASSALAM::
 
 

Friday, May 25, 2012

Review Samsung Galaxy SIII




Assalamualaikum and selamat petang



tadi terjumpa satu video pasal gadget terbaru keluaran samsung
iaitu Samsung Galaxy SIII




ni videonya


video



tak tau asal mana datang video ni
tapi yang aku jumpa kat fb



::CHOWW::  


Thursday, May 24, 2012

A Pic To be Remembered : Zaman MRSM




Assalamualaikum and selamat petang



recently aku asyik terkenangkan kehidupan waktu kat asrama dulu
sebelum ni aku sekolah kat MRSM Terendak melaka
antara sekolah yang aku rasa peacefull sebab jauh dari bandar dan bunyi bising
cuma kena tahan sikit la ngan perangai si monyet sebab da nam pun sekolah dalam hutan kan
HaHaHaHa



rasa rindu kat kawan lama pun ada jugak
terutamanya yang jarang2 skali nak jumpe
yang lelaki mahupun yang perempuan
lepas geledah pic kat laptop ni terjumpa gambar2 lama waktu sekolah dulu
saja nak share kat sini
HeHeHeHe


ni waktu 1st time blaja maen ragbi



ni mestilah waktu hari sukan



yang ni waktu majlis solat hajat n doa restu waktu f3 rasanya la



ni waktu kem pe ntah ngan askar



tu je nak share


::WASSALAM::


Wednesday, May 23, 2012

Nikon EOS D70




Assalamualaikum n selamat petang


taknak cakap banyak
cuma nak share 1 video pasal kamera nikon D70 ni
aku agak impressed dengan ketahanan die





enjoy watching

video


::CHOWW::


A memory to be treasured 2 : Sungai Sendat




Assalamualaikum n selamat malam semua



jam sekarang menunjukkan sudah pukul 2:35 pagi 
dan aku tak tido lagi
hmmm
tak lama lagi memang jadi macam perangai burung hantu da
sebab exam da dekat
so terpaksa la berkorban masa sikit untuk buat ulang kaji ye dak
HaHaHaHa



okeh
kali ni nak story pasal Sg. Sendat pulak


haaa
nama sungai tu diambil bukan sebab ad perempuan pakai pakaian sendat mandi kat situ ea
sebab asal aku pun tak tau..so,sape yang berminat nak kaji pasal nama dia pegi la kaji


ok
bermula lah cerita aku dan rerakan dari Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia Uni Malaya (PSSCMUM)
kitorang plan nak buat bbq kat situ sambil bermandi manda
alhamdulillah semuanya berjalan ngan lancar walaupun ada sesetengah benda yang di-plan tapi tak menjadi
tapi
aku malas nak bebel panjang
so aku bercerita melalui gambar je la ea
kalo cite lebih bukan korang percaya pun kalo takde bukti gambar kan


bekalan ayam untuk bbq

banyak ke ayam 2 untuk 30orang makan.??

aku sampai lambat so taktau pe jadi mula2


abg wan zul cuba meng-adjust arang
 

asyik laki je..turn perempuan pulak


hmm..nampak sedaap je kan..HaHaHa


aku agak bernasib baik untuk picnic kali ni sebab sampai lewat
so,bile sampai je bnyak ayam + sosej + udang yang ready to eat
so bantai je la
HaHaHa


hutan yang menghijau..La~La~La


oh ye lupa nak letak gambar air terjunnya
nah


tadaa~ ~ lawa tak

cuba tengok arrow tu


haaa
nampak anak panah yang warna merah tu.?
kat situ kite boleh menggelongsor ke bawah
takyah risau takut bucu2 batu yang tajam sebab batu kat situ smoooooth je
HaHaHaHa


 ::WASSALAM::



Monday, May 21, 2012

Sabah — land of unusual names




Assalamualaikum and selamat petang semua



bile petang2 camni terbayang pulak pisang goreng yang selalu masak kalau kat rumah..tapi sekarang bukan kat rumah..HuHuHu..T_T..hujung minggu ni nak balik la..HaHaHa


maaf sebab terbawak2 goreng pisang tadi..actually balik kelas tadi singgah kedai untuk beli roti..pastu ternampak paper Star..pe berita yang berjaya menarik perhatian aku kali ni.??mesti la tajuk berita tu sama ngan tajuk entri kali ni..


SABAH - LAND OF UNUSUAL NAMES

haa..camtu la bunyi tajuk berita yang aku baca tadi..so,aku pun usha2 pe isi berita tu..kan sekarang ni da dekat ngan musim pilihanraya kan,,so ramai rakyat M'sia yang baru nak mendaftar sebagai pengundi,tak ketinggalan jugak la mereka yang duduk dekat sabah ni.


antara nama yang berdaftar ialah Tigabelas, Ponyrace, Timun dan sebagainya..seriously aku agak tergelak bila baca nama diorang ni..niat dihati bukan nak kutuk ea..sebab ada ja kawan sabah aku yang nama elok2..cume minoriti je yang nama laen sikit..


nah tengok snapshot paper ari ni..




haaa..amacam.?caya tak..tapi sambungan berita dia..bukan saje kat sabah tapi kat johor pun ada nama yang pelik2 ni contohnya yang ini..
sedutan paper:

“Most people do not take me seriously when I tell them my name is really S and that it is not a nickname or a shortened name. They don't believe it until I show them my MyKad,” said the full-time architecture student currently pursuing her studies at Yayasan Pelajaran Johor.


sumber: the Star


tapi berdasarkan kajian yang aku buat tentang orang asli suku Bateq kat Taman Negara Pahang..nama2 camni dah menjadi kebiasaan bagi masyarakat kat situ..mereka menamakan nama anak mereka sempena kejadian waktu bayi tu dilahirkan ataupun tempat bayi tu dilahirkan..


ni benda betul ea..kali ni tak tipu..HaHaHa..tapi kalau nak diikutkan unik jugak nama diorang ni kan..kbye



::WASSALAM::








 

Thursday, May 17, 2012

cerita orang sakit



Assalamualaikum and selamat pagi!!!



takde benda sangat pon nak story kali ni 
cuma nak share something yang maybe dapat menceriakan pagi korang semua
100% di-copy dari Gempak.org




Atas saranan doktor, Mamat dihantar untuk berubat di USA kerana penyakitnya yang agak kritikal. Sesampainya di Hospital New York, Mamat dibawa ke bilik bedah dan dipasangkan tiub getah kiri dan kanan.

Beberapa jam kemudian, seorang pesakit dari UK yang kelihatannya lebih parah dibawa masuk dan diletak bersebelahan katil si Mamat. Si Mat Saleh ini walaupun kelihatannya lemah, dia masih mencuba untuk berkomunikasi dengan Mamat. Dia mengangkat tangannya dengan susah payah dan berkata: "United Kingdom..."

Mamat yang juga sedang lemah, menjawab: "Malaysian..."

Setelah itu dua-duanya pengsan karena keletihan. Beberapa jam kemudian mereka kembali sedar dan cuba berkomunikasi lagi.

Si Mat Saleh berkata dengan lemah: "James...". Dijawab dengan susah payah oleh Mamat: "Mamat...".

Habis itu mereka pengsan lagi. Beberapa jam kemudian setelah sedar, mereka berdua masih mencuba melanjutkan percakapannya. "Birmingham..." kata si Mat Saleh.

Dijawab Mamat: "Kuala Kangsar...". Pengsan lagi.


Tak lama kemudian mereka sedar dan masih mencuba untuk berbual. Si Mat Saleh yang sudah hampir kehabisan nafas berkata: "Cancer..."


Dan dengan sisa-sisa nafas yang ada Mamat menyahut: "Capricorn...!"






::SEKIAN::


 

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru



Assalamualaikum n salam sejahtera readers



yup
seperti yang semua rakyat M`sia sedia maklum 
tanggal 16 Mei
adalah hari penghargaan untuk guru2 di M'sia


so 
untuk entri kali ni aku nak share satu video yang best bagi aku
dan
ditujukan khas untuk semua guru di M'sia
terutamanya guru/cikgu yang pernah mengajar daku 
samada di tadika (Tadika Perpaduan)
di sekolah rendah (Sek Keb Pekan 1 n Sek Keb Teluk Air Tawar)
di sekolah menengah (MRSM Terendak)
di matrikulasi (Matrikulasi Perak)
mahupun di universiti (Universiti Malaya)


video



::WASSALAM::



Monday, May 14, 2012

A memory to be treasured : Pangkor



Assalamualaikum n selamat pagi readers


lately aku agak sibuk ngan assignment yang melambak
ditambah lagi ngan masalah2 lain yang tetiba timbul ntah dari mana


jadi, sejurus dengan itu aku pun ambil keputusan untuk join member aku ke pangkor
mula2 plan nak balik kg weekend lepas tapi cancel
i prefer lepak-ing kat pangkor 
hahahaha
bukan sebab tak suka balik rumah 
tapi
peluang bercuti free ni jangan disia-siakn ye tak



so me and my frens bermalam kat pangkor selama 2 hari 1 malam
actually pergi ni under program kolej
so aku pun menyelit je lah 
dengan niat mengambil kesempatan 
HaHaHaHa


so untuk entri kali ni aku nak citekan experience aku dalam bentuk visual
sebab kalo aku buat karangan ada yang tertido waktu baca entri aku ni kan

enjoy the pic


ni waktu atas feri/bot..bertolak dari jeti marina



pangkor..berlatarbelakangkan kg nelayan


berfutsal ngan budak kg kat situ


bersiar-siar di tepi pantai


bajet cover novel


anak sapo la ni..HaHaHa


bersukaneka dengan kekanak


mumia tidu tandas..HaHaHa


terpaksa join sebab nak cukupkan peserta

singgah sebelum balik


tertembung ngan UKM waktu otw balik


tu je la aku nak cite kali ni
have a nice day


::WASSALAM::